برگزاری پنل غزه در سینما حقیقت هجدهم /مساله فلسطین قصه انسانی و خیر و شر است/ داستان شرف و غیرت

در ششمین روز از جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت»، «پنل غزه» با حضور مصطفی شوقی، تاماس گرگوسامو، رضوان مرتضی و محمد خلیل برگزار شد.

به گزارش جهان سینما به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، امروز جمعه ۲۳ آذرماه و در ششمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت»، «پنل غزه» با حضور مصطفی شوقی تهیه‌کننده و مدیرعامل خانه مستند، تاماس گرگوسامو از مجارستان، رضوان مرتضی از لبنان و محمد خلیل از عراق برگزار شد.

سیدمهدی دزفولی مدیر بازرگانی مرکز گسترش در ابتدای این پنل گفت: امیدوارم بحث‌های خوبی در این پنل مطرح شود. ما امشب سه مهمان بین‌المللی و یک مستندساز ایرانی را در کنار خود داریم.

هنرمندان عراق بعد از طوفان الاقصی به سمت فلسطین و غزه آمدند

رضوان مرتضی در ابتدای سخنان خود مطرح کرد: اگر بخواهیم درباره نبرد با اسرائیل صحبت کنیم باید بگوییم این نبرد طولانی‌ترین است و کل محور مقاومت درگیر این نبرد شده‌اند. در هر جنگی خسارت و سود است و در جنگ غزه ما شاهد این بوده‌ایم که اسرائیل همچنان با غزه در حال درگیری و جنگ است.

وی ادامه داد: درباره محور مقاومت حزب‌الله علیرغم شهادت رهبران خود به تسلیم شدن راضی نشد. رفتن آقای بشار اسد هم باعث ناراحتی شد و دلیل اینکه حزب‌الله به سوریه اهمیت می‌داد به خاطر نقش سوریه در محور مقاومت بود و نه شخص بشار اسد. ولی حزب‌الله از همان اول معتقد بود که دست خداست که به او کمک می‌کند.

محمد خلیل در ادامه بیان کرد: موضع‌گیری عراق مربوط به دولت و مردم و گر‌وه‌های اجتماعی مردم است. دولت نمی‌تواند موضع‌های عجیب غریب بگیرد و از آنجا که نفت عراق دست آمریکاست، باید به نحوی آن‌ها را راضی نگه دارند. اما طوفان الاقصی مردم و اقشار فرهنگی را خیلی تحت تاثیر قرار داد. خیلی از هنرمندان عراق قبلا فضای ذهنی اروپایی و آمریکایی داشتند ولی بعد از طوفان الاقصی به سمت فلسطین و غزه آمدند. بعد از این اتفاق مقاومت و حقیقت این جریان در عراق عوض شده است.

خلیل افزود: از نظر تکنولوژی قطعا آن‌ها از ما قوی‌تر هستند ولی چیزهای غیبی این وسط وجود دارد که حتی به بیان هم نمی‌آید. ما در عراق مرجعیت را داریم و در زمانی که باید به صحنه می‌آیند و این دلیلی است که به این راحتی‌ها نمی‌توان به عراق نفوذ کرد.

مصطفی شوقی نیز مطرح کرد: نکته‌ای که وجود دارد این است که طرح بزرگی‌ست که از صبح ۷ اکتبر شروع شده و تا امروز در حال جریان است‌. دوست دارم اینجا درباره مستندسازی و مستند در بحران صحبت کنیم.

در بخش دیگری از این پنل تاماس گرگوسامو گفت: در ابتدا باید به کشورهایی که در این مساله نقش دارند، نگاه کنیم. به عنوان مثال ما شاهد تظاهراتی علیه نتانیاهو بودیم و درست همزمان با آن شاهد عادی‌سازی روابط عربستان و ایران با میانجی‌گری چین بودیم. از طرف دیگر حضور حزب‌الله را داشتیم و پس از آن هم اتفاقات ۱۵ ماه اخیر را داشتیم. ما شاهد بودیم که منطقه داشت به سمت خوب شدن پیش می‌رفت اما از بعد انسان‌دوستانه شاهد مشکلات عدیده‌ای خصوصا در غزه بودیم.

وی ادامه داد: سخت است آینده را پیش‌بینی کرد ولی وضعیت جدید سوریه برای ما خیلی مهم است و افراد جدید در سوریه را نمی‌شناسیم ولی می‌دانیم که گذشته تاریکی دارند. این می‌تواند تعداد مهاجرت به اروپا را بیشتر کند که می‌تواند خیلی خوشایند نباشد. درباره لبنان هم باید گفت که تا قبل از جنگ باثبات و خوب بودند ولی بعد از جنگ از منظرهای مختلفی دچار مشکل شد. ما همه دنبال صلح هستیم ولی این مهم است که قبل از صلح قرار است چه اتفاق‌هایی بیفتد. روابط آمریکا و روسیه هم مهم است و رئیس‌جمهور جدید آمریکا خیلی برای ایران خوشایند نبوده است.

فیلم فریم‌های فلسطینی را حتما تماشا کنید

مصطفی شوقی در بخش دیگر این پنل گفت: مستندی به نام فریم‌های فلسطینی در جشنواره داریم که بسیار خوب است و در نگاه فرهنگی و هنری تاریخ اجتماعی فلسطین را می‌گوید و مطرح می‌کند که مساله فلسطین در گذشته ریشه دارد. چیزی که وجود دارد ماجرای امروز و دیروز نیست، فقط در این ۱۵ ماه بیشتر متوجه چنین چیزی شده‌ایم. تمام دبیرکل‌های حزب‌الله شهید شدند و این نشان‌دهنده استمرار در منطقه وجود داسته است. شاید ما کمتر فهم این را داشته باشیم ولی این حقیقت است که اسرائیل دارد تنها برای موجودیت خود می‌جنگد. فیلم فریم‌های فلسطینی را حتما تماشا کنید.

محمد خلیل در ادامه صحبت‌های مصطفی شوقی توضیح داد: اگر بخواهیم درباره عادی‌سازی بگوییم تمام کشورهای عربی عادی‌سازی کردند. مساله‌ای که درباره اسرائیل وجود دارد این است که مرز ثابتی ندارد و می‌خواهد آن را گسترش دهد. داستان شرف و غیرت است، این‌ اسرائیلی‌ها منطقی ندارند و تنها قدرت را می‌فهمند.

وی ادامه داد: سوریه و دولت آن مثل رگ انسان است. از این طریق به حزب‌الله اسلحه می‌رسید حالا باید ببینیم در حال حاضر چه خواهد شد.

رضوان مرتضی نیز در ادامه این پنل توضیح داد: اگر محور مقاومت ادامه پیدا نکند ما وارد روزگار آمریکایی و اسرائیلی شده‌ایم چون ما نمی‌توانیم در دنیایی که سیاه و سفید شده نقطه وسط را داشته باشیم. شمای ایرانی دیگر نمی‌توانی بگویی که کاری ندارم. اینکه محور مقاومت چطور این مشکل بزرگ را حل کند سوال بزرگی‌ست چون ایران دارد تلاش می‌کند رابطه جدیدی با سوریه آغاز کند و اسرائیلی‌ها دولت جدید سوریه را تهدید کرده‌اند. موضوع مهمی می‌خواهم بگویم که حمایت محور مقاومت از سوریه حمایت از بشار اسد نبود و همیشه این چالش وجود داشت که از یک دیکتاتور حمایت کنیم یا به خاطر محور مقاومت از او حمایت کنیم و تصمیم گرفته شد برای حفظ محور مقاومت این حمایت شکل بگیرد.

وی اضافه کرد: صحبت‌هایی شد که مذاکراتی بین اوکراین و روسیه و آمریکا شده است و می‌گویند ترامپ رابطه دوستی یا پوتین دارد و در این مدت باید همه چیز تسویه شود و توقعاتی وجود دارد که جنگ در غزه تا پایان امسال تمام شود. حتی اگر یک معامله‌ای بین اوکراین و روسیه و اسرائیل بوده این یعنی ایران داخل معامله نبوده و ایران متعجب شده است که مهم‌ترین هم‌پیمانش به او خیانت کرده است.

تاماس گرگوسامو گفت: احتمال دارد که معامله ای اتفاق افتاده باشد ولی چون قضیه کامل آشکار نیست نمی‌توان صحبتی کرد. ترامپ ارتباط خوبی با روسیه دارد و به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده روسیه کمتر به خاورمیانه توجه کند و به نزدیکان جغرافیایی خود مانند اوکراین توجه خواهد کرد. تمام این‌ها فعلا نظریه است و شرایط دشوار است.

مصطفی شوقی گفت: عید سال ۱۴۰۲ درگیری در شرق سوریه رخ داد و برای اولین بار ایران و آمریکا درگیری هوایی داشتند. سه روز بعد از این واقعه با چند نفر از دوستان به آنجا رفتیم تا ماجرا را به مستند تبدیل کنیم. در منطقه غرب آسیا به نظر می‌رسد خطوط مرزی قراردادی دارند کم رنگ‌تر می‌شوند. این پروژه نیست یک پروسه و روند است. اشتباهی که قائل می‌شویم این است که می‌گوییم از ۷ اکتبر شروع شده ولی داستان مربوط به قبل‌تر از این حرفاست. چنددستگی چیزی است که در بین مردم و روایت‌های آن‌ها می‌بینیم. بدترین اتفاق این است که فضا متشنج و متفاوت ازمنظر قصه و روایت است. به تعداد آدم‌ها قصه و روایت وجود دارد و ما با تنش مواجه هستیم. آینده پر تنش است و روایت مردم از وقایع یکی نیست.

خلیل بیان کرد: فقط اسم‌ها است که تغییر می‌کنند، یک بار القاعده هستند، یک بار داعش و… ولی تنها اسم‌ها هستند که تغییر می‌کنند. اسرائیل روی بحث مذهبی سنی و شیعی بسیار کار کرد و تلاش کرد این دو را از هم بترساند.

رضوان مرتضی در بخش دیگر این پنل مطرح کرد: ما معتقدیم حق در نهایت پیروز می‌شود و طبیعتا پیروزی از آن ماست. من می‌دانم که محور مقاومت خسارت‌های بزرگی دید و بعد از شهادت سید حسن نصرالله نتانیاهو گفت ما محور مقاومت را شکستیم و حزب‌الله در ۱۵ روز ابتدایی خسارت‌های زیادی دید ولی تسلیم نشد و به جنگ خود ادامه داد و مانع ورود اسرائیل به لبنان شد.

شوقی مطرح کرد: ما در ایران میدان رسانه را در ابعاد وسیع خود باخته‌ایم. شاید مهم‌ترین دلیل این است که آموزش‌های لازم برای آن را ندیده‌ایم. یکی از بلاهایی که در حوزه سیاستگذاری سر ما آمده این است که در حوزه رسانه در قالب‌های ایدئولوژیک و خالی از محتوا عمل کرده‌ایم. دمشق سقوط کرده بود ولی در رسانه‌های ایران می‌گفتند دمشق آرام است و چیزی وجود ندارد. مساله فلسطین قصه انسانی و یک مساله انسانی و خیر و شر است ولی سیاست رسانه‌ای ما در این زمینه غلط بوده است و دوگانگی ایجاد کرده است.

وی افزود: از جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» هم به خاطر وجود بخش غزه بسیار ممنونم تا مستندسازان و هنرمندان و مردم خارج از قاب‌ها به مساله فلسطین نگاه کنند. مساله‌ای که خارج از دولت‌ها و حکومت‌ها قصه‌ای انسانی‌ست.

رضوان مرتضی در پایان این پنل توضیح داد: مستند برای نخبگان است و در ایران برای دیدن آن بلیت می‌خرند، چیزی که ما چنین چیزی نداریم. ولی سرمایه‌گذاری ما باید علاوه بر موشک روی رسانه هم باشد.

هجدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» تا ۲۵ آذرماه در حال برگزاری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *