رئیس سازمان سینمایی کارنامه بنیاد سینمایی فارابی را در سالهای سخت سینمای ایران رضایتبخش خواند و رویکردها و اقدامات این مجموعه را استعلایی و رو به توسعه توصیف کرد.
به گزارشجهان سینما به نقل از روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی، محمد خزاعی در دیدار با مدیران و کارکنان فارابی با اشاره به برنامهها و فعالیتهای زیربنایی صورت گرفته در بنیاد سینمایی فارابی گفت: بنیاد فارابی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مراکز سینمایی در کشور به شمار میآید و همواره، در ادوار مختلف در چشم انداز سینمای ایران جایگاه تعیین کننده ای داشته است.
وی با قدردانی از مدیریتهای گذشته بنیاد ادامه داد: تحولات بسیار خوبی طی سه ساله اخیر در سازمان سینمایی و بنیاد فارابی شکل گرفته که جا دارد از تلاشهای همه مدیریتهای این بنیاد در ادوار گذشته؛ همچنین، از مدیریت فعلی بنیاد، کارشناسان و همکاران این مجموعه ارزشمند قدردانی و تشکر نمایم.
رئیس سازمان سینمایی با اشاره به کارنامه پربار فارابی در دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: بنده به عملکرد این دوره بنیاد و روند رو به جلوی آن امیدوارتر شدهام. کارنامه امروز فارابی، نمودار موفقی را در زمینه: کادرسازی، تولید آثار، کثرت و تعدد موضوعات و مضامین، تنوع ژانر و استفاده از کارگردانان جوان و با استعداد را نشان می دهد.
وی ادامه داد: در این کارنامه نقاط عطف قابل توجه بسیاری قابل مشاهده است که به طور قطع، نتیجه عملکرد مدیریت بنیاد طی سه ساله اخیر یعنی هم دوره آقای مهدی جوادی و هم، دوره مدیریت آقای مجید زین العابدین از مدیران موفق حوزه رسانه و تصویر و آشنا به مسائل فرهنگی و متخصص و متعهد نسبت به اولویت های فرهنگی، نظام و مسائل کشور رقم خورده است.
رئیس سازمان سینمایی با بیان اینکه بنیاد سینمایی فارابی امروز پناهگاه و مأمن مطمئن فیلمسازان حرفهای کشور با سلایق و گرایشات متنوع است، تصریح کرد: وجه تمایز بنیاد در دولت سیزدهم، نگاه حمایتی تر و مهربانانه تر آن نسبت به فیلمسازان اولی به ویژه فیلمسازان استانی و شهرستانی است، فیلمسازانی که بعضاً، نمیدانستند برای تولید فیلم خود به کجا و به چه طریقی مراجعه کنند؟ این مسئله در دولت سیزدهم مورد توجه و اهتمام بیشتری قرار گرفته و مدیریت بنیاد فارابی هم، این مسیر را هموار کرده است.
به گفته وی، امروز فیلمسازان استانی و شهرستانی مسیر روشنی برای ورود به سینمای حرفهای پیش رو دارند و با راه اندازی «واحد امور استانها» در فارابی، روند حمایت از فرآیند تولید برای آنها تسهیل شده است.
رئیس سازمان سینمایی با بیان اینکه بنیاد فارابی مختص هنرمندان تهران نیست و برای اولین بار در این دوره عملکرد این مجموعه در مقیاس ملی جلوهگری کرده است افزود: یکی دیگر از نقاط عطف بنیاد فارابی در این دوره احیای حوزه پژوهش و انتشارات است.
وی درباره رویکرد تولید دانش سینمایی و نشر در بنیاد سینمایی فارابی نیز گفت: در مدت اخیر مجموعه کتابهای خوبی به چاپ رسید و همچنین کتابهای مرجعی که در دانشگاهها تدریس میشد و دیگر در دسترس نبودند، بار دیگر تجدید چاپ شدند و به این شکل فارابی برای افزایش سواد سینمایی و احیای مجدد جریان کتاب و دانش مکتوب حرکت جدیدی را آغاز کرد.
خزاعی با اشاره به نقش مهم فارابی در تقویت رویدادهای سینمایی در کشور اظهار داشت: بنده قدردران زحمات و تلاشهای همه کارشناسان، فیلمسازان و مدیرانی هستم که در سالهای سخت سینما مقاومت کردند و ایستادند تا جشنوارههای سینمایی اعم از ملی و بین المللی به بهترین شکل ممکن برگزار شوند و فارابی در این مسیر، جلودار و نقش آفرین بوده است.
وی یادآور شد: در سال 1401، در شرایطی که جامعه تجربه تلخی را در فضای فرهنگی – اجتماعی پشت سر میگذاشت، و تولید فیلم دچار رکود شده بود بنیاد فارابی با تولید بیش از۱۰ فیلم سینمایی و حضور آنها در فجر در کنار حمایت و کمک به برگزاری این رویداد مهم در آن شرایط، به همراه برخی نهادها و مراکز فرهنگی مانور بزرگی را به نمایش گذاشت که از نقاط بارز کارنامه فارابی به شمار می آید.
رئیس سازمان سینمایی اضافه کرد: تولید بالغ بر ۴۰ فیلم سینمایی تا شهریور امسال طی ۱۰۰۰ روز پرتلاطم سینما و ایجاد اشتغال برای حداقل 7 هزار فعال سینمایی در سطح کشور به گواه قراردادها و مستندات را نمیتوان نادیده گرفت و کمرنگ جلوه داد.
وی ادامه داد: در طول چهار سال دولت دوازدهم حدود۴۰ فیلم مورد حمایت قرار گرفته در حالی که طی دو سال و نیم مسئولیت دولت سیزدهم این رقم به ۴۲ فیلم رسیده و امیدوار بودیمدر پایان دوره چهار سالهمیزان تولیدات فارابی به ۶۰ عنوان برسد و رکوردی را در حمایت از آثار سینماگران جوان و پیشکسوت ثبت کند.
وی معتقد است اقدامات بنیاد فارابی در حوزههای تولید، کادرسازی، اشتغال، احیای جشنوارهها و نیز، توسعه دانش سینمایی با وجود افراد متخصص و متعهد و روحیه جهادی در این دوره قابل توجه است.
خزاعی با اشاره به خدمات بخش بینالملل فارابی گفت: در بخش بینالملل خدمات شایستهای انجام شد و در بحبوحه بحرانهای سیاسی، همکاران بنیاد سینمایی فارابی با نگاه به شرق رویکرد مناسبی را در نظر گرفتند و به تعاملات بسیار خوبی در حوزه بینالملل رسیدند.
رئیس سازمان سینمایی در بخش دیگری از سخنان خود به برخی اظهارنظرها و تحلیل ها اشاره و خاطرنشان کرد: گاهی نقدهایی در حوزه ساخت فیلم از جانب برخی مطرح می شود که جا دارد اشاره کنم طی سالهای ۱۴۰۱ تا مهرماه 1402 متاسفانه، طیفی از فیلمسازان با انگارههای اشتباهی که داشته اند به دنبال تولید نبوده و به نوعی در استیصال و بلاتکلیفی خودساخته به سر می بردند. این عده، تحت تاثیر فضای رسانههای مجازی و شبکههای اجتماعی و اتمسفر مسمومی که ایجاد شده بود؛ تصمیم به ورورد به عرصه تولید را نداشتهاند. گرچه، تعدادی هم، جذب پلتفرمها شدهاند، حتی، چند فیلمساز سرشناس، به خاطر حضور در محافل داخلی و خارجی، پیشنهاد همکاری مشروط را با فارابی و برخی از نهادها و ارگانها مطرح کرده بودند تا این همکاری به طور رسمی، علنی نشود.
وی اضافه کرد: طبیعی است که در چنین شرایطی، با توجه به سیر تحولات، حوادث و چالشهای اجتماعی، طیفی از فیلمسازان موفق به تولید اثر نشوند.
خزاعی با اشاره به بهبود وضعیت و شرایط مطلوب امروز حوزه فرهنگ و هنر گفت: خوشبختانه، با تدابیر سازمان سینمایی و همدلی قاطبه سینماگران، وضعیت امروز سینما، روند رشد و توسعه را سپری میکند و بسیاری از فیلمسازانی که تا همین یکسال پیش انزوا پیش گرفته بودند از بعد فجر ۴۲، در همین دولت سیزدهم، تقاضای پروانه ساخت داده و وارد عرصه تولیده شده اند.
وی خاطرنشان کرد: با ذهنیت و انگارههای غلط و جوسازی برخی از سینماگران، طی سال های 1401 و 1402 بیشترین ضربه را حوزه هنر و کسب و کار سینما خورده است.
رئیس سازمان سینمایی عنوان کرد: خوشحالم، به ضرس قاطع اعلام کنم در شرایط سخت و پیچیده اجتماعی، سازمان سینمایی بزرگترین مدافع و حامی سینماگران در فضای ملتهب جامعه بوده است. گرچه امروز، نمیتوانم پیرامون اتفاقات مختلف دو ساله اخیر صحبت کنم ولی قطعا، در آینده به طور صریح در خصوص نقش و تاثیر برخی هنرمندان، راهبری مدیریت سینما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حمایت های شخص وزیر محترم آقای اسماعیلی شفافسازی و گفتگو خواهم کرد.
خزاعی همچنین، ضمن قدردانی از حمایتها و مساعدتهای وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، خدمات و تلاشهای بیشائبه مدیریت فارابی، از نخبگان، فعالان فرهنگی، مدیران دستگاههای اجرایی کشور و به ویژه، از خانواده بزرگ سینمای ایران که به رونق و توسعه صنعت سینما در دوران دشوار «پسا- کرونا» و «پسا- اغتشاش» یاری رساندند تشکر کرد.